вторник, 16.07.24, 14:19:29
| RSS
Отслабване | Най-краткият урок по здравословно хранене
Количка за пазаруване
Количката Ви е празна
Търсене
Меню на сайта
Видео: Отслабване с Тае-Бо

Календар
«  юли 2024  »
неповтсрчепесъ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


Статистика
AmeriTek Slim®
Как да отслабнем бързо и трайно?
Най-краткият урок по здравословно хранене

Намерете ни във

 
Преди да започнем обсъждането на хранителните добавки, искаме да ви предоставим най-краткия в света, цялостен и лесен урок по хранене. В него ще обсъдим всички видове хранителни вещества от които се състои човешката храна и какво означава правилно или пълноценно хранене. Това правим не за да ви отегчаваме, а защото чрез точното дефиниране на термина нутриент, разбирането и познаването на видовете нутриенти и общото познаване на компонентите и веществата в нашата храна, вие много по-пълноценно ще можете да използвате написаното от нас в разделите.

Нутриенти са всички хранителни вещества и елементи, които човек си набавя от обкръжаващата го среда, и които са необходими за неговото тяло, за да може то да се развива, поддържа, възстановява и функционира. Нутриентите поддържат в структурно, енергийно и функционално отношение работата на всички органи и системи в човешкия организъм. Много хора, дори и учени в областта на храненето, използват думата нутриент еднозначно с хранителни вещества. Всъщност те наистина означават почти едно и също нещо, но нутриент е по-точния и по-всеобхватен термин, защото той включва, както веществата (химическите съединения, аминокиселини, захари, витамини и др.), така и елементите (минерали и микроелементи и др.) от които се нуждае човешкото тяло.
По отношение на това какво означава правилно и здравословно хранене, мненията на специалистите по хранене и диетолозите от цял свят са много различни. Всеки един от тях е субективно повлиян от множество фактори. Примери за такива са неговото лично хранене и вкус, националната кухня на неговата родина, хилядолетните религиозни традиции на общността и семейството в която е израсъл, учебното заведение в което е получил своето образование и множество други. Поради това, наивно е да се счита, че в света има само един начин за балансирано, пълноценно и правилно хранене. Глупаво е да се вярва, че в това отношение една национална кухня превъзхожда друга, или че гражданите на една страна се хранят по-правилно от тези на друга, защото всички те имат своите предимства и недостатъци. За нас, българите, е важно да знаем, че храните, ястията и блюдата, които са типични за нашата страна, са достатъчно богати и разнообразни и доброто познаване на нутриентите в тях може да ни помогне да защитим младостта си и да забавим стареенето на нашия организъм. В този контекст, независимо от своя произход и култура, всички експерти по храненето са съгласни с това, че правилно хранене означава консумирането на храни, които да осигурят на организма всички нутриенти в достатъчни и балансирани количества.

 
ВЛАКНИНИТЕ
 
Влакнините, са несмилаемите или трудносмилаемите вещества в много от храните с растителен произход, които хората консумират. Целулозата е най-разпространената съставка на влакнините в човешката диета. Богатите на влакнини храни са плодовете, покълналите семена, зеленчуците, бобовите култури и целозърнените храни. Влакнините се делят на групи:
а) разтворими;
б) неразтворими;
в) полуразтворими.
Неразтворимите, както подсказва името им, не се разтварят във вода, защото съдържат високи количества целулоза. Те се съдържат в зърнените храни, плодовия пулп и в кората на пло-довете и зеленчуците.
Разтворимите влакнини са тези, които се разтварят във во да. Те се съдържат в множество плодове и зеленчуци като ябълките, крушите, овеса, ръженото брашно и зеления боб.
Въпреки, че разтворимите и неразтворимите влакнини са доста сходни по отношение на това, че почти не се асимилират добре от храносмилателната система на човека, и че са нискокалорични въглехидрати. Двете категории влакнини предлагат на човешкия организъм съвсем различни ползи. Неразтворимите влакнини ускоряват придвижването на погълнатата храна през тракт на храносмилателната система и усилват перисталтиката на червата. По този начин те предотвратяват запека, диарията и рака на стомаха и дебелото черво. Друго ценно качество само на разтворимите влакнини е, че те могат да намалят нивото на холестерола в кръвта. Те практически „сграбчват" молекулите на холес терола и през чревния тракт ги изнасят от тялото. Така, те не разрешават на холестерола да бъде абсорбиран и реабсорбиран от червата в кръвния поток. Подробности за влакнините като хранителни добавки сме разгледали основно в посветения им раздел.
 
Очаквайте продължение...
ОТСЛАБВАНЕ - ДИЕТИ, АКАЙ БЕРИ, ХУДИЯ ГОРДОНИЙ, FAT BURNER © 2024